Kibic Tolla

Kibic Tolla

Adófizetési morál

2021. június 28. - Kibic Tolla

A facebook oldalamat mostanában elárasztotta egy visszatérő hirdetés, amely a KATA 2021 adószabályok szigorításnak elkerülésére kínál lehetőséget.  Egy párkányi szlovákiai cégalapítással, székhelyszolgáltatással foglalkozó vállalkozás azt állítja, hogy a KATA-s problémákra a megoldás egy szlovák cég alapítása.

Egyszer már volt egy szlovák cégalapítási hullám, és még mindig sok szlovák rendszámú autó járja magyar jogosítvánnyal az utakat. Úgy látszik most ebben is a második hullám korszakát kezdjük.

Azért az érdekes, hogy a környező országok közül, csak a szlovákok akarnak a magyaroknak adót megtakarítani, és az ilyen megoldásokra is inkább csak a magyarok a vevők. Persze nem véletlenül vannak az adóparadicsomok sem, de ez más.

Szó, ami szó, mi magyarok, nem éppen az adófizetési morálunkról vagyunk híresek. Sokan szeretik a dolgokat okosban megoldani, ez amolyan Kavaliersdelikt, bocsánatos bűn. De mi van akkor, ha milliárdos adótartozásokról, ne adj isten ÁFA-csalásokról van szó? Ez már azért sokaknál kiveri a biztosítékot. Mert az rendjén van, hogy egy vállalkozónak is meg kell élnie, ezért optimalizálni próbálja az adóját, keresi, keresteti a törvényes kiskapukat, lehetőségeket. Ha egy jogszabályban lyuk van, miért is ne használja ki? Az a jogalkotó felelőssége.

Egyik német üzleti partnerem a 2000-es évek elején egy folyosói beszélgetést kihallgatva kérdezte: „Ti magyarok hogy-hogy nem szerettek adót fizetni? De hát az adót fizetni kell.”- tette hozzá bedöbbenten.

Igen, az államot az adónkból tartjuk fenn, ehhez elengedhetetlen, hogy mindenki lerója kötelességeit. Tény, hogy nálunk nagyon magasak az adóterhek viszont a magas ÁFA-kulcs, a magas haszon reménye sokakat bűncselekményre csábít.  Néha iparági szinten enyhíteni próbál az állam (ÁFA-csökkentés, fordított ÁFA stb.), de a bűnözők gyakran egy lépéssel előbbre járnak. Az állam egyre hatásosabb ellenőrzési és beszedési módszereket alkalmaz annak érdekében, hogy a bűncselekmény útján megszerzett vagyont visszaszerezze. A napi sajtót olvasva egyre gyakrabban találkozunk olyan hírekkel, ami a NAV eredményességét mutatja.

Ismerőseim véleménye szerint is a szigorú ellenőrzések hatására egyre nő a jogkövető emberek száma, pár százezer / pár millió forint miatt már egyre kevésbé éri meg adót csalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr3916595072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása