Kibic Tolla

Kibic Tolla

22-es csapdája – konténerhiány vagy konténerdömping?

2021. december 16. - Kibic Tolla

A nyáron megrendült a világ konténer-logisztikája, és a helyzet azóta sem sokat javult. Veszélyben a karácsonyi árukínálat?

Egyes hírek szerint hétszeresére emelkedett a tengeri szállítás ára, míg mások szerint tízszeresére nőtt a konténer szállítási ára – és mindennek a COVID járvány az oka.

 

Azt is írják, hogy az extrém áremelkedésnek a vírus mellett több más ok is van, bár szerintem ezek összefüggenek.

Azzal kezdődött, hogy a járvány enyhülése után beindult a gazdaság és a termelőknél hirtelen konténerhiány alakult ki.

Számomra ez logikus, hiszen a vírus kitörésekor a gyártók megrendelései és kereskedők forgalma is visszaesett így a szállítmányozók is csökkentették flottáik számát. Az üres konténerek nagy része tehát ott maradt a kikötőkben vagy a címzettnél.

Vagyis megvannak, csak nem ott ahol kellene.

Közben az újonnan beindult kereskedelem nyomást gyakorolt az ellátási láncban résztvevőkre, erre a konténergyártás is fellendült. Az áruszállítás ismét megindult.

A vírus miatt bezárt kínai kikötőkben feltorlódott konténerhajók további fennakadásokat okoznak, hiszen az újonnan érkezők nem férnek be tőlük, kénytelenek máshol kikötni. Az üresjáratokat viszont senki nem akarja bevállalni.

 

Véleményem szerint ugyanakkor mindenkinek nagy problémát jelent, hogy globálisan veszélyben az ellátási lánc folytonossága. Éppen ezért egy ilyen világválság idején – már szolidaritásból is – nem egy iszonyatosan nagy áremelés lett volna a megoldás. Csak szervezés kérdése az egész. (Tudom, szabadpiac – szabadrablás; az emberi kapzsiság határtalan még  világjárvány idején is. Én meg kiöregedett vállalatirányítóként még mindig naiv vagyok.)

 

Teljes mértékben együtt érzek mind a gyártókkal, mind a beszállítókkal mind a kereskedőkkel, mert a pandémia már eddig is sok nehézséget okozott nekik, megingatta az anyagi biztonságukat, de a megoldáshoz együttgondolkodás, globális összefogás kell.

 

https://transpack.hu/2021/08/01/tengeri-aruszallitas-fuvardij-emelkedes-logisztika/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr2216758354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása