Kibic Tolla

Kibic Tolla

Kriptovaluták vs. fiat-pénzek

2021. augusztus 06. - Kibic Tolla

A kriptovaluták piacát a kezdetektől fogva óvatos érdeklődéssel figyelem. Az alapötlet tetszik és valóban forradalmi jelentőségű. Egy mindenki által elismert, elfogadott, bizalomra épülő közös pénz, ami független az egyes államoktól, nincs rajta inflációs nyomás, teljesen független a monetáris politikától, privát és anonim, elektronikusan átruházható, biztonságos, globális fizetőeszköz. A hagyományos fizetőeszközök tökéletes ellentettje.

 

A fiat-pénzek (papíralapú hagyományos fizetőeszközök) értékét a kibocsátó államok aranyfedezetéhez igazították, amely napjainkra megszűnőben van, alig van már valódi aranyfedezet mögöttük. Államcsődök, adósságválságok, ingatlan-lufik gyengítették ugyan az erejét, de a nemzeti valuták iránt továbbra is megvan ugyanúgy a bizalom, szinte mindegyiket elfogadják mindenhol.

 

A coinok bankszektorra gyakorolt hatása érzékelhető, az állam sem tudja megkerülni. Az eltelt évtized alatt valahogy reagálniuk kellett. Úgy látom, igazából nem tudnak vele mit kezdeni. Logikus módon adóztatni, korlátozni, ellenőrizni akarják, hiszen gazdasági, politikai és bűnügyi vonatkozásai is vannak.

 

Ami engem zavar az az, hogy a coinok kezdenek úgy viselkedni, mint a fiatok, ráadásul a fő alappillérét - a belé vetett bizalmat gyengíti az, hogy éppen olyan sok lesz lassan belőlük, mint a fiatokból.

  • A 2009-ben útjára indított bitcoin (BTC) volt az első. Azóta talán már több száz kriptovalutát is bevezettek a piacra. A bankok és kereskedők többnyire csak az első 20 némelyik csak az első 50 legnagyobb digitális pénzzel kereskedik.
  • Egyes államok, nemzeti bankok, nagy nemzetközi bankcsoportok saját kriptopénzeket hoznak létre, és szinte mindegyik csak bizonyos, de egymástól eltérően más-más digitális fizetőeszközt preferál.

Azt sem találom meggyőzőnek, hogy a poénból bitcoin-paródiaként létrehozott DogeCoint elfogadta a piac.

Hosszú távon az sem tesz jót, hogy a tőzsdéhez hasonlóan a kriptopiac is egyre inkább csak a nagyon gazdagok vadászterülete. A kezdetekkor még sok ismerősöm bányászott éjszakánként, és mérgelődött, hogyha elment az áram. Mindenki azt hitte ez lesz a jövő fizetőeszköze. Azzal, hogy a nagyok beszálltak a „játékba”, csak felverték az árakat. „Bálnák”, „medvék”, „bikák” manipulálják az árfolyamot, eladási nyomást gyakorolva a kriptodevizák tulajdonosaira. Bill Gates óva intette a bitcoin befektetőket, hogy ha nincs az embernek olyan sok pénze, mint ElonMusknak, akkor jobb, ha óvatos lesz a mániáival.

Már azt is tudjuk, hogy jelenleg pizzát például nem érdemes venni bitcoinnal. Persze lehet már maga a tudat is felemelő, hogy néhány milliónyi virtuális pénzen ülök évekig, és talán majd a gyerekeim, vagy az unokáim egyszer gazdagok lesznek. Egyszer talán….

 

A  kriptoakademia.com oldalon könnyen érthető anyagokat és kriptoszótárt lehet találni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr7616646834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása