Kibic Tolla

Kibic Tolla

AEO tanúsítvány – „eszik vagy isszák?”

2021. december 02. - Kibic Tolla

Egy sok mindent megélt vállalkozó barátom rezignáltan kérdezte, hogy ismerek-e egy tapasztalt, megbízható vámügynököt, ugyanis e téren nagyon rosszak a tapasztalatai. Párszor már megégette magát, és nem szeretné, ha nagyobb baja lenne emiatt.

Akikkel évekkel ezelőtt én dolgoztam, azok már nem elérhetőek, ezért inkább azt tanácsoltam neki, hogy olyat keressen, aki a vámhatóságok által kiadott AEO-tanúsítványban szerepel. Na, ekkor hangzott el a fenti kérdés.

A nav.gov.hu oldalon bővebb információ található róla, de a lényege:

  • az AEO (Authorized Economic Operator – Engedélyezett gazdálkodó) egy speciális státusz. A vámhatóság ezzel jelöli az EU vámterületén letelepedett megbízható, beazonosítható gazdasági szereplőket. A státuszt kérelmezni kell, adott kritériumoknak meg kell felelni, de érdemes, mert a vámügyek intézése során különleges elbírálás alá esnek – számos kedvezmény, könnyítés, vámügyi egyszerűsítések kaphatók cserébe.

Néhány tipp tőlem:

  • Nyugalmunk érdekében valóban érdemes olyan vámügynökkel leszerződni, aki minőségi tudással, minőségi munkát végez, és nyomon követi a változásokat.
  • Jobb előre egyeztetni vele, hogy a vámeljárásra fel tudjon készülni – fontos a szükséges dokumentumok egyeztetése. Ráadásul még néhány megoldási javaslatot is kaphatunk tőle, hogy mire figyeljünk oda.
  • Az összes információt, dokumentumot adjuk át neki, hogy pontosan tudja kitölteni a vámáru-nyilatkozatot.
  • Ne feledjük, hogy nemcsak a vámügynöknek, hanem nekünk is vannak ellenőrzési kötelezettségeink. A dokumentumok 10 éves őrzéséről is gondoskodnunk kell.

 

https://nav.gov.hu/nav/vam/vaminformaciok/aeo/Engedelyezett_Gazdalk20160428.html

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr4516758346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása