Kibic Tolla

Kibic Tolla

Mikrochip, te drága!

2021. július 05. - Kibic Tolla

Egy picurka kis alkatrész térdre kényszerítette a világ autóiparát!  Globális chiphiány lépett fel, és tipikus Dávid és Góliát harc lett belőle. A kínai-amerikai rivalizálás geopolitikai feszültséget kelt. Viszont az amerikai szankciók miatt felértékelődött Tajvan és India szerepe – ők még fel tudnák pörgetni a termelésüket.

 

A mikrochip a kijelzőktől az elektronikus biztonsági rendszerekig ma már az autók elengedhetetlen része. Azt mondják, 40 különféle mikrochip is van egy autóban, de a drágábbakban 150 darab is lehet.

 

Most ugyan a covidra, a súlyosbodó járványra hivatkoznak, és

 - tény, hogy a covid okozta társadalmi és gazdasági helyzet miatt csökkent az autók iránti kereslet

- tény, hogy a pandémia miatt az emberek sokat vannak otthon, és megugrott az elektronikai cikkek iránti kereslet, és feltehetően a chipeket elszipkázza az autóipar elől.

 

Természetesen a világjárvány negatívan hat a gazdaságra, ez egyértelmű. A chip-hiánnyal kapcsolatosan viszont volt vállalatirányítóként több dolgot sem értek:

Egy egész iparág ne tudná, hogy a termelési évre előre kell készülni?

  • gyártási tervet kell készíteni,
  • a beszállítókat ellenőrizni kell, képesek-e megfelelő minőségre és darabszámra,
  • a beszállítói szerződéseket okosan, mindenre felkészülve kell megkötni
  • az alkatrész-szállítást tervezni és ütemezni kell, hogy lehetőleg a beszállítói lánc ne szakadjon meg.

Vagy a konkurencia elleni harc oltárán feláldozták a racionális gondolkodást, és ennyire túlvállalták magukat? A nagy beszállítók kockára teszik a megbízhatóságukat, nem teljesítik a szerződésben vállaltakat, és semmibe veszik a lekötött darabszámot? Az elekronikai piac megnövekedett keresletét csak az autópiac kárára elégítik ki? Mindent a profitért? Vagy a világ autógyártói találtak egy jó okot, hogy túltermelési kudarcukat, profitéhségük negatív hatását elsikálják? Tényleg ekkora szerepe lenne a chip-hiányban a kínai termékeket érintő amerikai tiltólistának? Egy ekkora iparág tehetetlenül nézi saját agonizálást ahelyett, hogy előre nézne és önállóan befektetne a chipgyártásba?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr2816595086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása