Kibic Tolla

Kibic Tolla

Hacker-világ

2021. november 18. - Kibic Tolla

Egy hacker feltörte Argentínát megszerezve 45 millió ember adatát – olvasom. Előtte az ország 1 millió fős adatbázisát is meghekkelték. A MediaMarkt-tól 240 millió dollárt követeltek egy kibertámadás után. Világszerte és sajnos már itthon is olajvezetékek, gyárak, légitársaságok, bankok esnek áldozatul. Míg évekkel ezelőtt csak a filmekben láttunk, hallottunk róla, ma már igazából fel sem kapjuk a fejünket a hasonló hírekre. Az átlag polgár fel sem tudja fogni a jelenséget, legfeljebb akkor vesz róla tudomást, ha egy kisebb fajta pénzügyi csalás vagy zsarolás áldozata lesz. A gazdasági életnek viszont nagy kárt is tud okozni.

A 21. században minden az információtechnológia térhódításáról szól, és mint minden jót, ezt is lehet rosszra használni – így a bűnözés is rátelepedett. Ráadásul – mint ahogy a filmekben is látjuk –, a hackerek egy lépéssel mindig a bűnüldözők előtt járnak.

Kezdetben volt a hacker és az etikus hacker.

A Hackerek ma már egy multinacionális közegben mozgó önálló rassz, sőt motivációjuk, céljaik alapján már különbséget is tudunk közöttük tenni.

A Wikipédia szerint van

  • a klasszikus hacker – hobbi programozók,
  • a biztonsági rendszerhez kapcsolódó hacker,
  • fehér kalapos hacker (white hat hacker) – a jó,
  • fekete kalapos hacker (black hat hacker) – a rossz,
  • szürke kalapos – az átmenet (lehet etikus hacker, aki megbízás nélkül keres biztonsági réseket, és pénzt kér a felfedésükért vagy politikai hacker, troll),
  • a hacktivista – többnyire politikai kérdésekben foglalnak állást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr2916758342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása