Kibic Tolla

Kibic Tolla

Hetvenkedő katona?

2021. december 08. - Kibic Tolla

Az Országgyűlés november eleji döntése alapján magyar katonák továbbra is maradnak Irakban, és katonákat küldünk a Száhel-övezetbe (Afrika) is.

Erről eszembe jutott, augusztus elején nagy hír volt, hogy magánhadsereg alakul Magyarországon, amely először Afganisztánban és Iránban vállalna támogató jellegű feladatokat, de Afrikába is mennének. A toborzó azt nyilatkozta, hogy dubaji pénzügyi támogatással, angol cégen keresztül érkezik hozzájuk a felkérés. Igaz, azóta már nagy a csend körülöttük, közben magyarázkodtak is, de sok a talány még mindig.

 

Akár megvalósul, akár nem, már maga az elképzelés is rengeteg kérdést vet fel:

 

  • Miért Magyarországon alakul meg, ha angolok koordinálják, és dubajiak pénzelik?
  • Jelent-e valamiféle kockázatot?
  • Létezik ma Magyarországon olyan vállalkozó, olyan csoportosulás, aki képes erre? Vagy tényleg külföldi a valódi tulajdonos?
  • Tudja fedezni az alapító egy több száz, több ezer fős sereg felfegyverzését, fenntartását, gyakorlatozás és ellátás költségeit? Ezek elképesztő összegek! Ráadásul mivel magánhadsereg, nyereségorientált kell, hogy legyen!
  • Egyáltalán honnan, és hogyan szerzik be a fegyvereiket? Legális forrásból lesz vagy a feketepiacról?
  • A háborús övezetekben ütőképes lehet egy biztonsági-őrökből, börtönőrökből volt rendőrökből és volt katonákból verbuvált csapat? (Szerintem mentális és fizikai képességek terén is jóval elmaradnak egy amerikai tengerészgyalogos teljesítményétől – nem bántásból gondolom, minden tiszteletem az övék.)
  • Érdekkonfliktust idézhet-e elő a bel- és külpolitikában a működése, és szerepvállalásuk?
  • Közreműködése során az iszlám országokból kiinduló fenyegetés veszélyezteti-e hazánkat?
  • Felkészült-e a magyar külpolitika, a magyar diplomácia, a rendvédelem és a honvédelem a fenyegetés kezelésére, elhárítására?
  • Biztonságban leszünk-e miattuk mi civil magyarok?

 

https://novekedes.hu/elemzesek/katonai-kuldetesekre-alakul-egy-nem-mindennapi-maganceg-magyarorszagon

https://hvg.hu/itthon/20210803_uj_magyar_zsoldos_hadsereg_bagjos_richard

 

A költségeknél erről beszélek:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200817/elkepeszto-mennyisegu-penzt-kolt-magyarorszag-a-hadsereg-fejlesztesere-es-ez-meg-csak-a-kezdet-444904

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2020/04/2212089

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr1316758352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2021.12.08. 09:41:43

A HVG cikke ugyan ködösít, de a következők kiderülnek belőle:
- A tervezett vállalkozásnak annyi a magyar vonatkozása, hogy magyar szakembert kértek fel HR feladatra, és így feltehetőleg számítanak magyar alkalmazottakra is.
- A tervezett vállalkozás fegyveres szolgáltatásokra szakosodott (őrző-védő, testőri) feladatokat kíván ellátni.

A belbiztonsági kérdésfeltevés innentől kezdve ugyanannyira releváns, mint ha az Árgus Kft-vel kapcsolatban kutakodnánk. Amúgy biztos vagyok benne, hogy a Nemzetvédelmi Hivatal, vagy ahogy most hívják, az összes olyan vállalkozáson rajta tartja a szemét, ahol fegyveres szolgáltatást végeznek.
süti beállítások módosítása