Kibic Tolla

Kibic Tolla

Tekerjük, csak tekerjük

2021. október 21. - Kibic Tolla

Egy meglepő cikket találtam az autopro.hu oldalon, mely szerint az ADAC – a német autóklub megállapította, hogy a legmodernebb autók kilométeróráját is könnyen lehet manipulálni, ráadásul legálisan beszerezhető eszközökkel. Szerintük az autógyártók nem tartják be az eu-s előírásokat, hiszen ki kellene zárniuk a csalás lehetőségét.

A német rendőrség adatai is azt bizonyítják, hogy minden harmadik használtan eladott németországi autó óráját visszatekerték. Ez pedig szerintem nagyon nagy szám. Ráadásul, amint ezeket az autókat pl. Magyarországra eladják, az itthoni nyilvántartásba a friss műszaki vizsga miatt máris hamis adatokkal kerülnek be ezek a gépkocsik – így a JSZP adatbázisában történő ellenőrzésük is megtévesztő eredményt hoz a kocsi előéletével kapcsolatban.

  • Drága pénzért megveszünk egy jóval leharcoltabb autót,
  • ami baleset- és életveszélyes is lehet, mert a kötelező szerviz időpontja is csúszik, pedig az alkatrészek jóval kopottabbak.

Állítólag a prémium kategóriás autók kilométeróráját sokkal gyakrabban tekerik vissza, hisz azok eladási ára jóval magasabb – így az eladó nyeresége is.

A jogalkotó, ahogy a rendőrség is tehetetlen, a bizonyítás pedig szinte lehetetlen, a tettenérés nehezen kivitelezhető. Annak viszont én sem örülnék, ha a használtan vásárolt autóm következő műszaki vizsgáján az előző tulaj vagy tulajok bűne miatt engem vádolnának meg az óratekergetéssel.

Nekem egyáltalán nem megnyugtató, hogy már nem csak mi magyarok küzdünk évtizedek óta a problémával, hanem az Európai Uniónak is komoly kihívást jelentenek a csalók.

Nem értem, hogy az autóipar miért nem partner a probléma megoldásában, miért nem zárja rövidre a történet, - csak egy egyszerű technikai / műszaki megoldás kellene.

https:/autopro.hu/szolgaltatok/maig-gond-nelkul-lehet-csalni-a-kilometerorakkal/539473

A bejegyzés trackback címe:

https://kibictolla.blog.hu/api/trackback/id/tr2316729836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása